Saya mendapatkan resepi di blog Kak Azie Kitchen dan terus cuba memasaknya. Dan ternyata hasilnya begitu sedap...terus menghantar ingatan saya ke kampung halaman yang dirindui. Ewahhh
Bahan-bahan (21 biji)
5 biji
telur
200 ml pati santan
100 ml air
150 gram gula melaka
30 gram tepung gandum
3 helai daun pandan - disiat-siat
2 cubit garam halus
200 ml pati santan
100 ml air
150 gram gula melaka
30 gram tepung gandum
3 helai daun pandan - disiat-siat
2 cubit garam halus
Cara
cara:
Masak
air bersama gula melaka dan daun pandan hingga mendidih. Tutupkan
api.
Masukkan santan. Tunggu suam sedikit, kemudian masukkan telur dan tepung. Blender sehingga rata. Tapiskan.
Panaskan oven pada suhu 200C. Panaskan acuan baulu/muffin ke dalamnya. Masukkan sedikit minyak dalam setiap acuan.
Isi penuh acuan dan bakar selama 10 minit. Kuih ini akan mengembang. Bila dikeluarkan dari oven ia akan sedikit mengecut.
Masukkan santan. Tunggu suam sedikit, kemudian masukkan telur dan tepung. Blender sehingga rata. Tapiskan.
Panaskan oven pada suhu 200C. Panaskan acuan baulu/muffin ke dalamnya. Masukkan sedikit minyak dalam setiap acuan.
Isi penuh acuan dan bakar selama 10 minit. Kuih ini akan mengembang. Bila dikeluarkan dari oven ia akan sedikit mengecut.
No comments:
Post a Comment