Saya agak gemar menonton drama-drama Korea yang banyak disiarkan oleh hampir kebanyakkan rangkaian tv negara kita. Paling saya ralit tengok tentulah babak sewaktu makan. Terdapat banyak hidangan yang diletakkan di atas meja makan. Soalan yang sering kali bermain di fikiran saya tentulah apalah yang dorang makan tu??
Walaupun belum tentu kita ni
boleh sampai ke negara-negara lain namun teknologi maklumat yang berkembang
pantas memungkinkan kita mendapat pelbagai maklumat dan pengetahuan tentang
negara luar dengan mudah. Kali ni saya nak berkongsi satu resepi jalanan yang
terdapat di negara Korea, iaitu Gyeran Ppang (Korean Egg Bread). Begitu mudah
disediakan dengan bahan-bahan yang ringkas dan rasanya juga tidak
mengecewakan...saya mahu mengajak teman-teman semua untuk mencuba membuatnya.
Bahan-bahan : -
1 cawan susu segar
2 biji telur untuk adunan
3 sb gula
1 st garam
1 st esen vanila
2 sb mentega cair
Cara-caranya :
Pukul semua bahan di atas dan
kemudiannya masukkan 1 cawan tepung gandum dan 2 st serbuk penaik. Gaul lagi
hingga sebati. Paling mudah gunakan mesin pengisar/blender.
Bahan topping : -
6 biji telur ayam
12 kiub kecil keju mozarella
No comments:
Post a Comment