Saya kalau masak suka masak sesuatu yang cukup mudah dan ringkas penyediaannya. Kalau yang susah sikit ataupun yang memerlukan banyak bahan-bahan biasanya saya akan memasaknya diwaktu yang ada kelapangan yang panjang sikit.
Yang ringkas tidak semestinya tak sedap, janji bila kita masak tu menggunakan bahan-bahan yang halal, yang segar dan beserta selawat dan zikir...insyaAllah, hidangan pun akan jadi enak untuk dinikmati.
Resepi ni sebenarnya saya dapat sewaktu menonton rancangan ketuk-ketuk Ramadhan, namun saya tak sempat mencatit resepinya, sekadar ingat-ingat lupa. Tapi tetap tidak mengecewakan rasanya. Okay, ikut resepi ini ataupun anda boleh ubah suai mengikut kesukaan anda. Resepi ni kita yang buat dia kan, bukan dia yang buat kita...so apa2 pun bolehlah...hehehe
Bahan-bahannya :
500gm sotong - bersihkan dan potong
500gm udang - bersihkan
Sedikit serbuk kunyit
1 labu bawang merah ditumbuk
2 ulas bawang putih ditumbuk
6-8 biji cili padi ditumbuk
1 batang serai - tak letak pun xpe
1 helai daun kunyit - diracik halus
2 helai daun limau purut - diracik halus ( tak letak pun xpe)
Garam dan gula secukup rasa
Langkah - langkahnya :
Panaskan sedikit minyak masak ke dalam kuali, tumis sehingga harum bahan-bahan yang ditumbuk beserta serai yang diketuk.
Masukkan sotong dan serbuk kunyit. Kacau seketika.
Masukkan udang, garam dan gula secukup rasa
Masukkan daun-daun yang dihiris. Biar masak dan bersebati kesemua bahan. Tutup api dan angkat untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment