Wednesday, July 2, 2014

Kuah Laksam, laksanya ganti dengan Spaghetti...jadi ajeee


Tak nak cot cet cot cet hari ni...terus kepada resepinya...hahaha, boleh gitu ye..?

Bahan-bahannya :

1 paket spaghetti - pastikan jenama yang disahkan Halal oleh JAKIM ye
Santan daripada 2 biji kelapa - boleh kisarkan dgn air rebusan ikan
1 kilo ikan selayang / kembung
(direbus bersama sedikit lengkuas yang dittik, 2-3 keping asam gelugor dan sedikit garam. Setelah ikan masak, angkat dan asingkan isinya dari tulang dan ditumbuk)
Ulam-ulam - timun sikit, kacang panjang sikit, daun kesum sikit, pucuk daun salam sikit - racik halus2
Sambal belacan
 
Bahan kisar
5 ulas bawang merah
1 setengah ulas bawang putih
Satu sudu besar lada hitam
Satu inci halia bakar
sedikit garam dan gula - secukup rasalah yer

Langkah-langkahnya :

Masukkan bahan kisar bersama santan ke dalam periuk, masukkan juga asam keping yg digunakan untuk merebus ikan tadi. Didihkan sambil dikacau bg elakkan berketul-ketul. Masukkan isi ikan yang ditumbuk beserta garam dan gula secukup rasa. Jika anda menggisar santan bersama air rebusan ikan, pastikan anda rasa kuahnya terlebih dahulu sebelum menambahkan garam, ini supaya kuahnya tidak terlebih masin.

Masak sambil zikir2...sambil kacau sehingga masak betul2 masak. Tutup api dan kacau2 bagi sejuk sikit. Ni orang tua kata, tujuannya tak nak bagi kuahnya berketul-ketul. Tu yang dah tutup api pun kena kacau2 lagi.

Okay, hidangkan dengan spaghetti yang telah direbus, letakkan sedikit ulam yang telah dihiris dan sedikit sambal belacan. Mmmmm....memang terangkat.....






No comments:

Post a Comment