ni pic nasi biryani yang saya masak lauk dan nasi secara berasingan |
Biasanya kalau nak makan nasi biryani gi tapau je kat restoran. Tapi sekarang masak sendiri kat rumah mahupun di tempat kerja (guna rice cooker). Memang sangat mudah dan hasil yang tidak menggecewakan.
Fisrt saya try masak tu saya masak lauk dan nasi asing-asing, kemudiannya baru kita layerkan kedalam periuk dan dimasak sebentar dengan api yang kecil. Tapi untuk kali ni saya masak nasi dan ayam sekali didalam periuk yang sama.
Memasak dengan menggunakan rice cooker dan lokasinya di pejabat, maka terhasillah nasi biryani Pakistan yang ringkas dan lazat. Resepi ni saya amik dari orang Pakistan jiran sebelah pejabat...
Bahan-bahannya :
Setengah ekor ayam - potong kecil
3 pot beras basmathi - cuci dan toskan
1 labu bawang holland / bwg besar - dicincang
3 ulas bawang putih - ditumbuk
1 inci halia - ditumbuk
2 biji lada hijau - patahkan 3
2 biji tomato - dihiris kasar
4 biji cili padi - dihiris kasar
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil serbuk lada hitam
segenggam daun ketumbar - cincang
Sedikit bawang goreng
Sedikit garam
Cara-caranya :
Panaskan minyak, tumiskan bawang besar hingga layu, masukkan lada hijau, cili padi dan tomato. Biarkan sehingga layu sedikit dan masukkan potongan ayam.
Setelah itu,bolehlah dimasukkan garam secukup rasa, halia dan bawang putih yang ditumbuk tadi, gaul rata dan biarkan seminit dua. Biarkan ayam masak.
Jika agak kering, bolehlah ditambah sedikit air dan dimasukkan kesemua jenis serbuk rempah dan digaul sebati. Masukkan sekali daun ketumbarnya.
Lalu masukkanlah pula beras dan air secukupnya. Tudungkan periuk dan biarkan sehingga nasi masak. Akhirnya taburkan bawang goreng dipermukaan nasi...siap.
Note : kalau nak tambah potongan dadu ubi kentang pun boleh dan dimasukkan sewaktu dengan ayam agar cepat empuk.
No comments:
Post a Comment