Sunday, December 27, 2015

Kek Minyak VS Kek Mentega


Kali ni terasa nak buat kek pulak...tak biasa buat kek, tapi bila google sana google sini semua nampak orang tayang kek jer...jadi teringin jugaklah nak buatnya. So..kali ni try dengan membuat kek kukus dulu, nampak senang nak buat, bahan-bahan pun ringkas sahaja. 

Saya membuat dua biji kek serentak bagi menguji tekstur dan rasanya. Resepi yang sama cuma satu kek menggunakan minyak jagung dan satu lagi kek menggunakan mentega. Bagi tekak saya, kek kukus yang menggunakan mentega ini lebih menjadi pilihan kerana teksturnya yang lembut dan gebu. Manakala tekstur kek yang saya letakkan minyak jagung terasa sedikit padat. Untuk chef amatur seperti saya ni kek yang dihasilkan tidaklah begitu sempurna namun sesuatu dapat dipelajari melalui pembikinannya.




No comments:

Post a Comment