Sunday, December 6, 2015

Resepi Donut Chef Gordon Ramsay Yang Gebu

Memang tak reti buat donut, tapi suka sangat makan donut. Tak kisahlah samada donut 3 biji seringgit ataupun yang sebiji beringgit-ringgit tu pun, asal saja donut kita bedal aje. Hahahaha....

Hari ahad jam 2 petang di channel ntv7 biasa ada rancangan masakkan Chef Gordon Ramsay, dan kebetulan dalam slot tu dia buat donut. Nampak senang giler...apalagi aku pun belilah susu segar memandangkan bahan-bahan lain dah ada kat dapur. 

Donut kalau golek gula kan sama je rasanya, tapi yang membezakannya tu adalah teksturnya samada lembut gebu ataupun sedikit keras....dalam resepi asal donut ni Chef Gordon Ramsay taruk chocolate filling, tapi aku golek gula je. Memang sedap....


Jom kita semak resepinya...kalau nak lebih jelas cara-cara membuatnya bolehlah tonton di youtube. Ni first try tu yang rupanya tak lawa sangat, tapi memang terpikat dengan donut yang berbentuk 4 segitepat tu. Lembut gebu dan berongga macam span....

Bahan-bahan :

3 cawan tepung gandum
1 sudu teh garam
2 sudu besar yis
1 cawan + suku cawan susu segar
1 sudu besar gula
2 sudu besar mentega
1 biji telur - pukul sedikit dengan garpu

Cara-caranya :

Panaskan susu segar bersama gula dan masukkan mentega. Jangan sampai mendidih..cukup sekadar panas sahaja susunya. Sambil itu ayak tepung dan gabungkan bersama garam dan yis.

Masukkan telur dan tuang susu suam kedalamnya. Gaul dengan spatula kayu. Adunan ini seharusnya lembik sedikit. Keluarkan dari mangkuk dan letakkan di atas meja kerja yang ditabur tepung lalu diuli sedikit sahaja...bentukkan bulat dan letakkan didalam mangkuk yang telah ditaburkan tepung.

Biarkan sejam ataupun sehingga kembang dua kali ganda. Setelah kembang, keluarkan dan letakkan di atas meja kerja yang telah ditaburkan tepung...gelekkan dengan kayu penggelek dan dengan ketebalan 1cm lalu ditekap dengan acuan donut biasa. Bagi yang ingin memasukkan inti kedalamnya, bentukkan 4 segitepat pun boleh...

Goreng dengan pengawalan api yang baik, angkat dan toskan. Setelah itu bolehlah digolekkan dengan gula.






No comments:

Post a Comment