Sunday, October 4, 2015

Mee Buatan Tangan

Dapat mc dapatlah berehat di rumah. Dalam pada tu sempatlah menjengah blogger-blogger masakan sambil mencari ilham untuk mencuba resepi baru. Google sana google sini, terliur dibuatnya tengok hidangan-hidangan yang pelbagai...hahaha, kaki makan mmg macam nilah. Pikir makan jeeee...

Seumur hidup ni belum pernah gi melancong keluar negara, so bila tengok rancangan-rancangan yang memaparkan tentang budaya, cara hidup dan jenis-jenis makanan di tempat lain, dalam hati ni rasa teringinnya nak merasa gak....cam sedap je...

Kali ni saya mencuba membuat mee sendiri mengikut resepi masyarat Hui dan Uyghur iaitu kelompok masyarat muslim di China. Mereka menghasilkan mee dengan tangan dan secara praktikalnya memang sangat mudah, cuma perlu berlatih beberapa kali untuk memahirkan diri. Dan teryata hasil yang saya usahakan boleh dinikmati, namun untuk menyatakan kesamaannya dengan mee yang asal dari Xinjiang yang dikenali dengan nama mee laghman ini saya pun belum pernah menikmatinya....


Resepinya cukup mudah, seperti resepi saya membuat roti canai yang ringkas dalam entry saya sebelum ini, iaitu sekadar tepung, sedikit garam dan air secukupnya. Dohnya diuli sebati dan diperap seketika lebih kurang 30 minit dan seterusnya digulung memanjang dan dijadikan seperti lingkaran ubat nyamuk....ratakannya dengan sedikit minyak dan dibiarkan lagi seketika.

Setelah itu panaskan air dan tambahkan sedikit garam, ambil dohnya dan ditarik-tarik sehingga bersaiz mee yang biasa kita nikmati, lalu dimasukkan ke dalam air yang mendidih tadi. Kita boleh merasa mee samada mee tersebut sudah masak atau tidak sebelum kita angkat dan siramkan dengan air paip lalu ditoskan...kebiasaannya masyarakat Hui menikmati mee ini dengan daging yang dimasak sedikit berkuah ataupun dengan sup. Cara memasaknya boleh dipelajari di laman-laman Youtube, sangat berbaloi sekali bagi saya mencubanya...












2 comments:

  1. share blh? tapi sukatannya tak ada..cam ne nak agak2 ni..ehee

    ReplyDelete
  2. lepas ni sila uploadkan lagi resepi baru ye..saya suka sesuatu yang berbeza dari yang selalu ada..

    ReplyDelete