Friday, December 2, 2016

Spaghetti Udang & Bawang Putih Pedas



Ada kalanya makan nasi je selalu pun boleh jemu jugak tekak ni, so pilihan lain ada macam-macam untuk ganti nasi. Antaranya ialah pasta....makanan kebanggaan rakyat Itali. Daripada pasta yang berbagai rupa dan boleh diadunkan dengan pelbagai sos untuk menjadikannya satu hidangan yang sangat lazat. 

Pasta ni ada rupa yang comel-comel dengan nama yang menarik untuk disebut pada lidah kita. Ada spaghetti, fetucine, spiral, macaroni, linguine, angel hair, cannelloni dan pelbagai lagi yang saya sendiri pun belum pernah merasainya.

Setakat ni, pasta yang menjadi pilihan hati saya tentulah spaghetti...dan resepinya aglio olio (bawang putih tumis dengan minyak zaitun). Resepi yang paling ringkas tapi hasilnya sangat sedap... tak pernah jemu lagi menikmatinya sehingga hari ini. Dan boleh dikatakan rasa kenyang tu menyamai dengan memakan nasi. 

Jom..sape nak join saya masak spaghetti spicy garlic and shrimp nih...yang ni versi pedas kaw-kaw. Orang Itali makan pun rasa nak marah...hahaha. Saya masak tu hari untuk 2 pinggan jer..pastu udang 21 ekor...dasyat ko. Barulah boleh ngalahkan hotel 5 star....

Bahan-bahan :-

1/2 kilo udang saiz sederhana (kopek kulit dan belah sikit belakangnya)
1 paket spaghetti
2 sb mentega
5-7 biji cili padi 
6-7 ulas bawang putih
1 sb serbuk paprika
1 sb serbuk lada cayenne
1 sb lada hitam tumbuk
Secekak daun ketumbar
Secekak daun selasih
Garam secukup rasa

*** lain-lain bahan atau daun herbs boleh tambah ikut suka tekak masing-masing.

Rebus spaghetti sehingga 80% masak. Sambil tu panaskan kuali dan tumis bawang putih cincang dengan minyak zaitun dan mentega. Kalau xde minyak zaitun guna je minyak biasa pun ok xde hal punya. Bawang putih ni tumis sehingga naik bau je jangan sampai garing, then masukkan cili padi...tumis sekejap, masa ni saya suka masukkan garam. Kemudiannya masukkan udang....

Setelah udang masak, masukkan serbuk paprika, serbuk lada cayenne dan serbuk lada hitam. Gaul rata lalu dimasukkan spaghetti yang telah direbus serta sedikit air rebusannya. Bolehlah masukkan daun ketumbar dan daun selasih yang dicincang. Gaul sebati dan cuba rasa..sedap ke idok? kalau sedap matikan api dan hidangkan..kalau dok sedap tambahlah apa yang patut. Heh..heh...

Sekian je resepi spaghetti yang lazat tak terkata.....meskipun gambar tu tak nampak menarik disebabkan gagal dari segi seni platting namun rasanya memang MENANG!!! KAW-KAW!!

No comments:

Post a Comment