Hari tu nonton beberapa video buat mee, ada satu kaedah tu dia bantai dohnya dengan kayu penggelek. Nah...dari situlah bermulanya teknik menumbuk doh dengan batu lesung timbul. Bila ditumbuk-tumbuk berulang kali sambil dilipat dan dibalik-balikkan, hasilnya doh menjadi begitu licin seperti doh yang diuli menggunakan mesin penguli doh. Kembang kucup jap idung bila tengok doh yang begitu licin terhasil....yelah, nak beli mesin belum mampu lagi. Heh..hehhh (sape suh x menabung...?)
Beriya-iya aku menumbuk ni bukanlah buat roti Perancis ataupun roti Itali, tapi roti canai je...namun disebabkan doh yang berat dengan anggaran kurang secawan nak cukup sekilo tepung, jadinya tenaga kurang sikit kalau nak uli tangan ni.
Dah siap uli dapatlah dalam 15 biji bebola doh rotinya.
Doh roti canai |
Resepi asal roti loaf, tapi loaf pan kecik xde |
Bahan-bahannya :
1 cawan susu suam
1 st yis
1 st gula
gabungkan bahan di atas dan biarkan sehingga terhasil buih-buih kecil di permukaannya.
2 cawan tepung roti
2 sb gula
2 sb mentega
campurkan kesemua bahan ini dengan larutan susu dan yis yang telah kembang dan gaulkan sebati dengan spatula ataupun menggunakan tangan. Adunan ini agak lembik dan melekit...tutup bekas adunan dan simpanlah di dalam peti sejuk semalaman.
Keesokkannya bolehlah dikeluarkan adunan tersebut dari peti sejuk dan dibiarkan selama sejam di dalam bekasnya dan setelah itu barulah boleh diuli dan dibentukkan. Doh yang telah pun dimasukkan ke dalam loyang loaf hendaklah dibiarkan kembang sehingga dua kali ganda. Jangan lupa menyapu loyang dan penutup loyang dengan marjerin.
Setelah doh kembang, bakarlah pada suhu 180 c selama 30 minit bergantung kepada oven masing-masing.
wah..kemain kembang lagi roti tu..good job!
ReplyDelete