Sebenarnya...secara jujurnya saya juga merupakan salah seorang daripada jutaan rakyat malaysia yang mengemari roti canai ini. Dengan teksturnya yang rangkup dan bila dicarik...dicicah ke dalam kuah dal ataupun kari...pergghhhhh datanglah mabelossnye tu...
Dengan minat yang mendalam itu, saya bertekad untuk pandai ataupun mahir dalam membuat roti canai sendiri. Dengan harapan bila-bila masa saja saya nak makan saya boleh buat tanpa perlu ke kedai membelinya..ewahh semangatnya lain macam sungguh...so, saya pun belajarlah tebar kain tuala good morning ataupun baju dalam bilik air setelah memerhatikan cara si penebar roti canai di warung / restoran mamak. Namun yang demikian...dohnya saya tak tahu buat...hmmm camne nih??
Suatu hari tu...kakak ipar saya dapat resepi roti canai 30 minit uli dah boleh tebar dan goreng. Hmmm...ini satu peluang yang baik untuk saya pelajari cara-cara membuat dohnya dan sekaligus merealisasikan impian dan hasrat saya ini.....huk..hukkkk
Resepinya sangat ringkas dan mudah untuk dibuat....begininya :
4 cawan tepung gandum
1 gelas atau lebih air sejuk dalam peti
1 sudu teh garam
Kesemua bahan ini diuli hingga sebati dan licin. Kemudian dibulat-bulatkan kecil, bentukkan biar cantik....dan disalut dengan minyak. Simpanlah 30 minit dengan ditutup dengan tuala lembab mahupun plastik. Setelah itu bolehlah ditebar dan digoreng..... Kalau guna minyak sapi dan marjerin ketika mengoreng tu bertambah lagi sedapnya.
Camne?? Senang tak Mat??
Lain entry...saya nak share resepi roti canai yang perlu diperap dohnya selama 4 jam ataupun semalam pula....tunggu ye...
No comments:
Post a Comment