Rasa tekak ni nak makan nasi goreng, tapi nak rasa lain sikit dari yang biasa...yelah selalunya makan nasi goreng kampung, nasi goreng ikan masin. Kali ni cam ngada-ngada sikit..haha....ngada2 dgn diri sendiri xpekan daripada ngada2 ngan org lain karang boleh penyakit plak....hahaha....
So...termenung jap depan peti ais tgk bahan-bahan yang ada. Haaa....ada serunding ikan, bolehlah buat nasi goreng kerabu ni...lalalala....start the project!!
Nasi gorenglah yang paling senang disediakan sebetulnya dengan pelbagai bahan kita boleh campak-campakkan je ke dalam kuali mengikut pilihan dan kesukaan kita. Daripada pilihan lauk-lauknya samada nak ayam, sotong, udang ataupun ikan...begitu juga dengan sayurannya, boleh letakkan cendawan tiram, butang, shitake dan pelbagai lagi cendawan yang ada di pasaran. So...kelainan itu sebenarnya terletak di tangan kita. Kita suka, kita pilih...dan kita taruklah.......hihiii
Ni bahan-bahan yang saya gunakan untuk nasi goreng kerabu saya..
Bahan-bahannya:
Nasi putih 2 mangkuk
Ayam dipotong kecil
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
6 tangkai cili padi - dihiris atau ditumbuk
2 batang serai - dihiris halus
3 batang kacang panjang - dihiris halus
1 batang bunga kantan - dihiris halus
1/2 kubis - dihiris halus
Daun kesum - dihiris halus
Cendawan tiram - dicarik kasar
1 mangkuk serunding ikan
Garam dan gula secukup rasa
Cara-caranya:
Panaskan minyak di dalam kuali, kemudian tumiskan bawang merah dan bawang putih yang dihiris ataupun ditumbuk, bila naik baunnya...masukkan ayam, tumis sehingga masak.
Ketika ini saya suka masukkan garam dan gula agar bersebati dengan bahan-bahan tumis tadi, setelah itu saya masukkan cendawan tiram....digaulkan sebentar dan boleh dimasukkan nasi beserta bahan-bahan yang telah dihiris halus.
Kemudiannya bolehlah dimasukkan serunding ikan dan gaullah agar sebati nasi gorengnya. Petua dari restoran di negara China, saat nasi goreng sudah siap untuk diangkat tu ketika mana nasi goreng melompat-lompat di dalam kuali. Dah jadi kebiasaan saya pun terikut-ikut dengan petua ini.....
Siap dah....
Assalamualaikum...salam kenal dan terima ksih sdi singah dpur kita yg xsbarapa tu...rsanya kita ni sma la kut deh...dh lama brblog tpi bnyk yg tngelam dri timbul...kita pun ni la bru nk idup smula blog tu...xprnah mkn lgi nsi kerabu greng...tpi memang btul kan...mask ni kita yg buat...jdi bleh aje dipelbagaikan...asalkan xmabuk kan...
ReplyDeletew'salam........terima kasih atas kesudian utk berkenalan dgn saya di sini. semoga ada manfaat yang baik utk dikongsikan....saya tertarik dgn hidangan2 yg Maz masak tu, mudah-mudahan saya berpeluang memasaknya.... :)
ReplyDelete